Winkelwagen 0

Merken en generieken: wat is het verschil? - BGW Apotheek Online

Volgens de internationale classificatie is een generiek geneesmiddel een farmacologisch analoog van het oorspronkelijke gepatenteerde geneesmiddel.

Generieke geneesmiddelen worden geproduceerd volgens internationale kwaliteitsnormen, zodat zij niet als namaak kunnen worden beschouwd en vrij over de hele wereld kunnen worden verkocht. In de regel bestaan er voor elk bestaand geneesmiddel analogen die worden gecreëerd na het verstrijken van het octrooi van de bestaande merknaam. Dit is een normale farmaceutische praktijk.

Generieke geneesmiddelen zijn even doeltreffend en veilig voor het menselijk lichaam als de oorspronkelijke patentgeneesmiddelen.

Elk analoog geneesmiddel bevat dezelfde werkzame stof als het oorspronkelijke geneesmiddel, aangezien bij de productie ervan een soortgelijke chemische formule wordt gebruikt. Het is onmogelijk om bij de productie van een generiek geneesmiddel af te wijken van de oorspronkelijke chemische formule, aangezien elk geneesmiddel, voordat het op de farmaceutische markt komt, verplichte tests ondergaat en pas nadat het aan de internationale eisen voldoet, mag worden verkocht.

Hoe worden generieke geneesmiddelen ontwikkeld?

De ontwikkeling en productie van een medisch product is een complex meerjarenproces dat grote financiële investeringen en hooggekwalificeerde werknemers vereist.

Het duurt 10 tot 15 jaar vanaf het begin van de ontwikkeling van een medisch product tot de marktintroductie ervan op de farmaceutische markt. Gedurende deze periode voert een farmaceutisch bedrijf onderzoek uit, voert het diergeneeskundige klinische proeven uit, verfijnt het de chemische formule en wacht het op goedkeuring van hogere gezondheidsdiensten voordat het op de markt mag worden gebracht.

De aanwezigheid van een merknaam op de farmaceutische markt wordt voor een korte periode beschermd door een octrooi. In de regel duurt de beschermingstermijn van een octrooi 6 tot 12 jaar, afhankelijk van de omstandigheden.

Na afloop van de octrooibeschermingstermijn kunnen farmaceutische bedrijven een licentie kopen om de werkzame stof te gebruiken voor de productie van een soortgelijk geneesmiddel onder een andere merknaam.

De verkoop van een generiek geneesmiddel op de internationale farmaceutische markt is alleen mogelijk als aan alle voorwaarden voor de productie van dit geneesmiddel volgens de bestaande formule van het oorspronkelijke geneesmiddel is voldaan.

Officiële fabrikanten van generieke geneesmiddelen kunnen de hoge kwaliteit van hun producten garanderen, omdat zij bij het productieproces dezelfde chemische stoffen en technologieën gebruiken als bij de productie van een merkgeneesmiddel.

Wat is het verschil tussen een generiek geneesmiddel en een merkgeneesmiddel?

Het verschil tussen een generiek en een merkgeneesmiddel zit in de prijs. Als alle farmacologische eigenschappen van het analoge geneesmiddel en het merkgeneesmiddel volledig in acht worden genomen, zal het generieke geneesmiddel altijd goedkoper zijn.

De lage prijs van een generiek geneesmiddel wordt bereikt ten koste van lage productiekosten. De meerjarige ontwikkeling van een merkgeneesmiddel gaat gepaard met enorme investeringen. Zoals bekend, worden alle bedrijfskosten gedekt door de uiteindelijke prijs van de tabletten. En dit zijn niet alleen productiekosten, maar ook uitgaven voor marketing, logistiek en andere vormen van promotie.

Generieke geneesmiddelen worden geproduceerd op basis van de bestaande chemische formule, zodat een fabrikant geen onderzoekswerk hoeft te verrichten. Bijgevolg ligt de prijs van een generiek geneesmiddel op de internationale markt verschillende malen lager dan de prijs van een merkgeneesmiddel, omdat er geen hoge opslagen nodig zijn om de productiekosten van het geneesmiddel te dekken.

Er kan een aanzienlijk prijsverschil bestaan tussen een generiek geneesmiddel en een merkgeneesmiddel. Een analoog kan 2-3 keer goedkoper zijn, of de prijs kan zelfs 10-15 keer lager zijn. Dit hangt niet alleen af van de werkzame stof en het segment, maar ook van de grootte van het merk dat het geneesmiddel produceert. De blauwe Viagra is bijvoorbeeld 7-10 keer duurder dan generieke geneesmiddelen, alleen al omdat Pfizer miljoenen dollars uitgeeft aan marketing en deze kosten moet dekken ten koste van de prijs van de pillen.

Bij regelmatig gebruik van geneesmiddelen zullen generieke geneesmiddelen altijd als winnaar uit de bus komen, aangezien de kopers voor weinig geld een geneesmiddel krijgen dat hetzelfde resultaat geeft als een merkgeneesmiddel.


Terug naar blog